Kuebiko 2010 - 2011Kuebiko on lainannut nimensä Japanin Shinto kulttuurista ja merkitsee linnunpelättimen hahmon ottanutta henkiolentoa ja tarkoittaa; "Koska hän seisoo aina ulkona, hän tietää kaiken." Variksenpelätin olemukseen kuuluu, että se ei vahingoita, vain pelottelee. Linnunpelättimethän ovat aika sympaattisia, kepeitä, parhaimmillaan liikehtiviä kesähahmoja.

Kuebiko 2010 oli Saariston taiteilijoiden yhdessä, pääosin kierrätysmateriaaleista rakentama lähes 5-metrinen linnunpelätin ja tuuliviiri, joka oli esillä Kemiön keskustassa ajalla 19.8. - 18.9.2010. Se liikehti tuulen tahtiin ja kaikentietävänä suojelijahenkenä se vastaanotti myös toiveita. Mukana suunnittelussa ja rakentamisessa oli 12 taiteilijaa Kemiönsaarelta ja Iniöstä.

Kuebikon tarina jatkui kesänä 2011, kun Kuebiko syntyi uudelleen kaikkien pelätinten äitinä ja pelto täyttyi Turun saariston taiteilijoiden ja taiteilijaryhmien luomasta linnunpelättien heimosta. 
Kuvagalleriasta löytyy runsas määrä Kuebiko -tapahtumaan liittyviä kuvia.
 

Kuebiko taiteiljoille
Kuebiko on saariston taiteiljoiden kaksivuotinen yhteistyöprojekti. Jos projekti onnistuu hyvin, voidaan sitä jatkaa useampanakin kesänä. Lisää tietoa antaa KUEBIKO -koordinaattori Sari Kippilä, sari(at)quitu.com.

Kuebiko on osa "Taiteilijoiden ja taiteen näkyvyyden kehittäminen Turun saaristossa” -projektia, joka yhdistää taiteilijoita ja taidekäsityöläisiä Kemiönsaaren, Länsi-Turunmaan ja Turun pohjoisen saariston alueella.


Projektin vaiheet 2010 - 2011

2011
- Installaatio oli esillä 19.6. - 17.9.2011 välisenä aikana.  
- KUEBIKO seminaari "Variksenpelättimiä ja muita suojelijoita" järjestettiin 9.4.2011, Sagalundin museossa, Kemiö
Ohjelma (pdf, suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi)
Luennoitsijat ja aiheet:

- Li Näse (Sagalund)
Hur man skyddat sig mot onda makter. Exempel från bondesamhällets Kimito. /Sadon ja elämän suojelu lähihistoriallisesta näkökulmasta. (ruotsiksi)

- Henno Parks (ÅA/TY)
Rows, Crows and Scarecrows: A Shamanic Viewpoint./Varikset ja variksen-pelättimet shamanistisesta näkökulmasta.(englanniksi)

- Minna Haveri (Aalto-yliopisto)
Suojelu ITE-taiteessa. (suomeksi)

- Andrew Gryf Paterson
Social arts and network culture applied to grassroots culture heritage./Yhteisötaide ja verkostokulttuuri sovellettuna ruohonjuuritason kulttuuriperintöön. (englanniksi)

- Marianne Petters: Kuebiko liikeharjoitus-työpaja
 

2010
Kesän 2010 yhteisen variksenpelättimen rakentaminen toimi harjoituksena ja lämmittelytapahtumana vuoden 2011 linnunpelättien pellolle.
Orientoitumistapahtuma (Variksenpelätinbrunssi) 6.6.2010, Kårkulla.
Tapaamisessa paneuduttiin variksenpelätinten muotokieleen ja liikkeeseen sekä ideoitiin yhteisen pelättimen olemusta.
Työpaja 1 järjestettiin su 4.7.2010 Kårkullan vanhalla kansankoululla (Kemiönsaari)
Työpaja 2 järjestettiin  17. - 18.7.2010 Strömmassa (Kemiönsaari)
Koepystytys ja varsinainen pystytys tapahtui 15.8.2010
Avajaiset pidetttin torstaina 19.8.2010 ja päätösjuhla lauantaina 19.9.2010.
 

 
Flyer: Tuomo Tammenpää
Kuvagalleria
http://kuebiko.misusage.org/ 

Lue Turun Sanomien artikkeli Kuebikosta (TS/Heidi Pelander, 20.7.2010. JPEG-tiedosto).
Kuvan on ottanut Natalia Kopkina.